Revolutionära afghanska kvinnoförbundets (RAWA) uttalande på ettårs aniversär om den elfte september terrorist attentat.


Fundamentalism är fientlig mot alla mänskligheter!

Under tio års blev Afghanistans folk, särskilt kvinnor, förkrossade av fundamentalister, både den såkallad Norra alliansen och sedan Talibanerna. Västernvärlden försökte samarbeta med just denna samma fundamentalister som förtryckte Afghanistans folk. Västernvärlden brydde sig inte om hur det afghaniska folket led under dom där terroristerna. Och det spelade ingen roll att demokrati och mänskliga rättigheterna blev kränkte. Det viktigaste till den västernvärlden var att olja från central Asien nått hamn.

Strax efter elfte september började U.S.A.:s militär att straffa sin tidigare bundsförvanter. Afghanistan blev nedbombade av U.S.A.:s avancerade vapener trots att landet redan var fattigt och förnedrade. Många mer oskyldiga människor blev skadat och dödat i U.S.A.:s anfall än I terroristattentatet. Även brollopsfester blev nedbombat. U.S.A. förstörde Talibanerna och deras al Qaeda bundsförvanter utan svårigheter. Men den fundamentalistiska terrorskuggan ligger fortfarande kvar över hela världen.

Det finns fortfarande opiumvallmosodlingar och maktgalna krigsherrar. Varken fred eller stabilitet har kommit till Afghanistan ännu. Afghanistans befolkning lider fortfarande av extremt fattigdom, tjuveri och prostituerade. Kvinnor känner även mer otrygga än under Talibanerna eftersom våldet bara har ökat. Även Afghanistans president är otrygg utan sin utländsk livvakt! Varför? Varför är det att, ett helt år efter elfte september, har ingenting förändrat på riktig? RAWA har följande förklaringar:

Under många år har Osama bin Laden betalat ut mycket pengar till Afghanska fundamentalister. P.g.a. det kan han och Mullah Omar gömma sig hos dom så lång som det behövs för att komma undan U.S.A.:s militär. Dom och deras anhängare har viktiga kommunicationsmedel och kan fortsätta sina komplotter mot både det Afghanska folket och hela mänskligheter.

Det enda sätt att bli av med Talibanerna och al Quaeda på riktig är genom en populär folkrörelse. Bara då kan man få ett sekulärt, demokratiskt samhället. Det är inte nog med att man rent fysisk eliminerar Osama och Mullah Omar.

Den Norra alliansen kan aldrig vilja eliminera totala Talibanerna och al Qaeda eftersom det skulle innebär en slut till alla bidrag och stöd dom får av olika utländsk regeringar som nuförtiden dominerar Afghanistan. P.g.a. det ville RAWA ha en bredbaserad folkrörelse mot Talibanerna och al Qaeda. Tyvärr fick man bara byta ut Talibanerna och al Qaeda mot "Northern Alliance."

Sedan dom har ockuperat Kabul, har det varit Norra alliansen styrkor som sättar stopp för meningsfulla förändringar i Afghanistans samhälle. Norra alliansen styrkor terroriserar den lokala befolkningen och är ansvariga för kränkningar av mänskliga rättigheter, ännu större fattigdom, prostitution och mutor, m.m. Norra alliansen ledare har inte ens försökte uppmuntra sina styrkor till att börja uppbygga landet och att förstöra opiumvallmosodlingar. Det är till och med Norra alliansen som ligger bakom hotelser mot medlemmar i Loya Jirga (Afghanistans riksdag).

Kvinnoförtrycket är vanligt genom hela landet fortfarande. RAWA anser att fundamentalisternas kvinnoförakt inte beror på dåliga uppfostringar eller mentalsjukdomar. Det beror på att fundamentalisterna har ett religiös fascistiskt mentalitet. Både Juhadi och Talibans fundamentalisters delar samma mentalitet.. Tills det har blivit förstörde, kan man inte bli av med kvinnoförakt eller förtryck. Varken kan man lösa sociala problem som fattigdom, prostitution och misshandel. Problemet går inte att lösas genom att skapa en "Kvinnosaknämnd" eller genom att få två eller tre hög uppsätta kvinnor i regeringen. Man kan inte få friheter, demokrati och jämlikheter under ett system som är baserad på mans och ethnochauvinism.

RAWAs medlemmar känner ingen glädje av att deras profetior om Norra alliansen har kommit till pass. Dom som hävdad att Norra alliansen är bättre än Talibanerna (och därför att föredra) lurar själv eller är rent av hycklare! Såna människor måste vakna till och be om ursäkt till Afghanistans folk för deras nedlåtande predikningar! Ett demokratiskt och jämlikt samhälle bara kan skapas efter man blir av med fundamentalism. Afghanistans kvinnor måste kämpar vidare mot fundamentalism och dennes försvarare.

Vissa afghanskar som fjäskar till Norra alliansen så dom kan få tjänster kallas RAWA för "Maoistisk" eller rent av "radikal" p.g.a. våra synpunkter. Men man behöver bara tittar på situationen in Afghanistan idag för att kunna få en bekräftelse att RAWAs beskrivningar stämmer helt! Båda en biträdande president och en regeringsminister har varit offer för attentat under senast tiden, men ingen får utreda mord. Massbegravningar, media censur, avgudande av Ahmad Shah Masoud är några få problem som finns under Norra alliansen fundamentalisterna. Listan över kränkningar och våld mot kvinnor är särskilt lång och inkluderar gruppvåldtag och kränkande fatwas (fatwa är ett utlåtande från en religionslärd i skilda frågor) samtidigt det råder en totalförbjud mot sångerska på tv och alla kvinnor utan slöjor bortklipps från utländskfilm. Är det inte nog för att bevisa att överseende mot fundamentalisterna bara gör dem ännu mer rovlysten?

RAWAs upplevelser i kämpen mot fundamentalism, särskilt under de senaste 10 år, motiverar oss till att vara allt mer envis i vårt försök till att mobilisera även kvinnor som bor långt ute på landsbyggden. Samtidigt, ska vi inte avstå från att bedriva en oförsonlig politik mot fundamentalism. Vi står i gemenskap med alla demokratiska styrkor. Vi tror att tragiska dödens av över 3,000 oskyldiga Amerikanskar och icke amerikanskar i det monstruösa terroristiska angreppet av September 11 visade världen vad en hemsk farsot fundamentalism är. Det säkert visade världen denna sorts lidande och smärta folks i Afghanistan, Iran, Algeriet, Sudan och andra sådana länder levas under varje dag.

Fundamentalistisk förtrycket är fientlig mot alla civiliserade mänskligheter. Alla frihetsälskande länder måste samarbeta för att bli av med det. Tyvärr har den såkallad "world anti terrorism coalition" blivit infekterad av moralisk otydlighet och otydliga avsikter, motivationer och mål. Motsägelser mellan olika västernvärlds makter kommer att förstöra förbundet till sista. Därför, det behovs att anti fundamentalist personer och föreningar samarbetar för social rättvisa i världen. Fundamentalism har sin grund i social misär. Det krävs ett slut till fundamentalism innan man kan vara säkert att det tragedi av september 11 kommer att aldrig vara upprepade, varken i Amerika eller varsomhelst annan.

RAWA har bra kontakter med många föreningar som kämpar emot terrorism runt hela världen. Vi är glad och stolt över att samarbeta med dom! Men det är nödvändigt för sådan gemenskap att denne expanderas och förstärkas och vi vill hälsa alla föreningar och enskilda människor som stödjer friheter och mänskliga rättigheter.

Vi vill säga en gång till hur mycket ledsna vi är till alla som har gått mist om sina käraste på elfte september 2001 och under U.S.A.:s nedbombning av Afghanistan. Hoppas att överleverare vill hjälpa till i kämpen mot fundamentalist fascism i deras respektive länder och på en international nivå.

Ingen al Qaeda, ingen Taliban, ingen Norra alliansen!
I stallet ett fritt, demokratiskt och blomstrande Afghanistan!
Afghanska kvinnorna ska segra över fundamentalism och åstadkomma demokrati!


Revolutionära afghanska kvinnoförbundets (RAWA)
den 11 September 2002


Portuguese | Persian | English | Italiano | Català | Español | Deutsch--