El Periódico, 25 de març de 2003


ENTREVISTA // DANISH HAMID, ACTIVISTA AFGANESA

"L'Afganistan ha caigut una vegada més en l'oblit"
Les bombes de Bush no van alliberar el seu poble del terror. Li van canviar la cara


NÚRIA Navarro

Herat (Afganistan), 1979
Refugiada al Pakistan
Membre de RAWA (http://www.rawa.org)


Amaga la seva cara. Fa servir un altre nom. És el menor dels preus que paga Danish Hamid per militar a l'Associació Revolucionària de les Dones de l'Afganistan (RAWA). Però té veu, i l'alça per demanar el final d'un atac que ja van patir els seus i que els va conduir al no-res.

>--Aquesta vegada les bombes cauen sobre l'Iraq.
--Ningú millor que nosaltres, els afganesos, pot entendre el que sent avui el poble iraquià. Es tracta d'una nova guerra pel poder polític i eco- nòmic. Una vegada més implica víctimes innocents. Una vegada més creixerà el nombre de viudes, d'orfes, de desplaçats.

--¿Quin Afganistan va quedar després de l'acció militar dels EUA?
--Les bombes nord-americanes no només van tocar objectius militars, sinó que van destrossar un hospital a Herat, van ocasionar més de 5.000 morts innocents i van fer milers de refugiats.

--Un saldo terrible.
--I això que, a diferència de l'Iraq, l'Afganistan ja era un país devastat abans dels bombardejos. Una nació desposseïda d'esperança pel règim dels mujahidins i després, pel dels talibans.

--Almenys se'ls van treure del damunt.
--Els talibans eren exactament com els mujahidins, un moviment contra el progrés. ¡I aquells mujahidins són els mateixos que avui ocupen el poder!

--Els mateixos...
--Avui es fan dir Aliança del Nord. Però són els mateixos que van destruir la Biblioteca de l'Afganistan, que van convertir la Universitat de Kabul en una línia de front, que van vendre les peces del Museu Nacional als EUA, al Pakistan, a Aràbia Saudita. Són els mateixos que van provocar que moltes dones se suïcidessin per evitar ser raptades o violades. Rabbani i el grup de Masud segueixen allà. I segueixen pensant que les dones de Kabul són unes prostitutes.

--Tenen sensació d'oblit.
--Sí. Una vegada més l'Afganistan ha caigut en l'oblit. En nom de la pau i de la seguretat, se'ns ha deixat sumits en el no-res. Occident creu que, per la presència de forces internacionals, la gent viu tranquil.la. Però a la zona nord, controlada per Raixid Dostum, se segueix segrestant, violant, assassinant.

--Ho sento.
--El poble afganès demana que no se l'oblidi. Mentre el fonamentalisme segueixi al poder no és possible la pau ni la seguretat.

--¿Aquest fonamentalisme no és més tebi que el dels talibans?
--Per al poble afganès no hi ha dife- rències. Avui els mujahidins porten americana i corbata, però la seva mentalitat segueix sent la mateixa.

--La burca no és obligatòria.
--¡I quina importància té, això! Les dones, a la pràctica, s'autocensuren. Sortir al carrer suposa exposar-se a violacions, segrestos, assassinats. No a Kabul, on hi ha les tropes internacionals. Però sí a Massar al-Xarif, la segona ciutat més gran de l'Afganistan. A RAWA cada dia rebem denúncies de violacions dels drets humans.

--¿I les infraestructures? ¿S'han reparat?
--La reconstrucció de l'Afganistan és gairebé zero. S'han restaurat algunes escoles amb ajuda de capital privat i alguns carrers. ¡Res més!

--Els Estats Units juren que volen portar la democràcia a l'Iraq...
--Són els pobles els que escullen els seus governs, no els EUA. ¿Tenim democràcia després dels seus bombardejos? ¡Tornem a tenir els fonamentalistes! I treballen per als EUA. I a l'Iraq passarà el mateix.

--¿No hi van creure mai, en el seu poder llibertador?
--Al començament, sí. Estàvem molt cansats. Moltes dones van perdre els marits durant el règim soviètic; els fills, durant el dels mujahidins, i els néts, en el període talibà. Esperàvem que els EUA canviessin el Govern, sí. Però no va anar així.

--Ho lamento.
--Avui sabem que els EUA van bombardejar l'Afganistan per un oleoducte i que bombardegen l'Iraq pel petroli. El seu objectiu és el control del món, no la derrota de la tirania.

--Amb aquest panorama, ¿d'on treu forces?
--Necessito creure que és possible tenir un govern democràtic. No per mi, per les generacions futures.

--¿És probable que l'integrisme s'intensifiqui?
--Sí. Els talibans han reorganitzat les seves xarxes al Pakistan. Xarxes que no existien abans de les bombes. Els Bin Laden del món voldran pagar amb la mateixa moneda, matant innocents occidentals. La RAWA a penes pot treballar al Pakistan...

--¿Ni tan sols a l'exili?
--No. La setmana passada va entrar un radical al nostre hospital d'Islamabad buscant una de les activistes i, com que no la va trobar, va disparar a boca de canó contra un col.laborador.

--És molt jove. ¿No té por?
--Si tingués por deixaria de lluitar. Els fonamentalistes no són res sense pistoles i sense dòlars.
http://www.elperiodico.com/[Página principa] [RAWA in the Media]